BPK GORAŽDE PROŠLU GODINU OKONČAO SUFICITOM

Bosanskopodrinjski kanton (BPK)  Goražde proteklu finansijsku godinu okončao je  suficitom  u iznosu od 4, 1 milion KM  – pokazuje izvještaj o izvršenju budžeta kantona za prošlu godinu koji je usvojila kantonalna Vlada i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Resorni ministar Esad Kanlić precizirao je da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 41.672 126 KM, dok su rashodi iznosili 37.504.452 KM,

Naglašava da je u godini stabilizacije budžeta, nakon naglog pada uzrkovanog pandemijom Covid-19, prioritet Vlade BPK bila zaštita zdravlja građana, podrška privredi  i poljoprivredi, izmirenje socijalnih davanja i obaveza prema boračkoj populaciji, ali i rješavanje nagomilanih problema u obrazovanju kao i podrška lokalnim zajednicama.

„Najveći rashodi po klasifikaciji budžetskih korisnika za 2021. godinu su bili za osnovno obrazovanje u iznosu 6,5 miliona KM,  zatim socijalnu zaštitu u iznosu od 5,2 miliona KM i  MUP odnosno Uprava policije 5,1 milion KM, što za ova tri sektora iznosi 16.988.214 KM ili 45 posto ukupnih rashoda za prošlu godinu“ – naveo je on.

Dodao je da je značajno  smanjen i akumulirani deficit kantona iz proteklih godina

„ Akumulirani deficit na dan 31.12. 2021.  iznosio je 2.600.314 KM i on je do danas puno manji. Imenovanjem  ove Vlade on je iznosio oko 7 miliona KM, a mojim preuzimanjem funkcije prije dvije godine, dug kantona  bio je preko 5, 5 miliona“ – pojasnio je Kanlić.

Napomenuo  je da je budžet BPK Goražde stabilan i u ovoj godini čemu će, naglašava, znatno doprinijeti I podrška u vidu granta  koji se sa nivoa FBiH očekuje u istom iznosu kao I prošle godine, od 4.156.000 KM

„ Iz mjeseca u mjesec mi redovno izvršavamo  sve obaveze, od  boračke egzistencijalne naknade, socijalnih davanja, plaća budžetskih korisnika, tranši pojedinim ustanovama, dakle sve je redovno. Poslije Covida 19 koji je prošle godine mnogo naškodio budžetu BPK, možemo reći da je ova godina jako dobra i imamo veće punjenje  u odnosu na prošlu godinu“ – kazao je ministar finansija BPK Goražde.