RAZGOVARANO O POJEDNOSTAVLJENJU POSTUPKA ODOBRAVANJA IZGRADNJE MALIH SOLARNIH ELEKTRANA

U organizaciji USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u Bihaću je 8. i 9. juna organizovana dvodnevna radionica na kojoj se razgovaralo o pojednostavljenju postupka odobravanja izgradnje malih solarnih elektrana, posebno solarnih postrojenja na krovovima postojećih objekata. Također, na radionici su predstavljene i aktivnosti na izradi novog seta energetskih zakona na federalnom nivou.

Radionica je okupila predstavnike Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te kantonalnih ministarstava za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Ispred Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde učešće u radu ove radionice uzeo je ministar Bojan Krunić.

Nakon pozdravnog obraćanja  Karla Wurstera, direktora ekonomskog odjela USAID BiH, učesnici radionice imali su priliku da razgovaraju o najboljoj praksi u ovim oblastima, razmijene iskustva te iznesu konkretne probleme s kojima se susreću u svome i radu i prijedloge za unaprjeđenje postupka ishođenja dozvola.

Putem Projekta asistencije energetskom sektoru, USAID pomaže Bosni i Hercegovini da privuče investicije i integriše svoje energetsko tržište sa regionalnim i tržištima EU. USAID-ov partner u implementaciji ovog petogodišnjeg projekta vrijednog 7.5 miliona dolara je DT Global.

Kao jedan od najvažnijih izvoznih sektora Bosne i Hercegovine, energetski sektor ima potencijal da bude glavni pokretač ekonomskog rasta u BiH. Ovaj sektor je također bitan za pridruživanje EU, s obzirom da je razvoj konkurentnih energetskih tržišta jedan od zahtjeva EU i Ugovora o Energetskoj zajednici. Učesnicima u energetskom sektoru BiH potrebna je pomoć, ne samo po pitanju diversifikacije izvora snabdijevanja gasom, nego i uspostavljanja zakonodavnog i regulatornog okvira prilagođenog investitorima i integracije energetskog sektora sa regionalnim i tržištima EU.

Izvor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba